Sexualiserat våld har inget med etnicitet att göra!

Sex tonårspojkar frias efter att ha våldtagit en 15-årig flicka. På mitt Facebookflöde delas artikeln, tillsammans med en upprörd statusuppdatering. I kommentarerna nedanför finns dock en annan jargong. Det är fruktansvärt det som hänt, det verkar alla var eniga om. Men kommentarer som "dem hade väl utländsk bakgrund, då är det ju synd om dem" och "nästa steg är väl sharialagar" gör att jag blir så fruktansvärt arg. Orsaken till att dessa killar frias är att vi har ett samhälle där män är överordnade kvinnor. Vi har sexualiserat våld på en strukturell nivå där skulden ofta läggs överallt annat än där den hör hemma, hos männen som våldtar. Däremot läggs inte skulden enbart hos offrerna själv utan i detta fallet också på "människor med utländsk bakgrund". Som att det inte sker våldtäkter av människor oavsett etnicitet, som att inte "svenska" män våldtar.
 
Det känns som att män av endast svensk bakgrund som grupp ofta riktar stämpeln mot muslimska män för att på så sätt skapa en grupp man själv inte tillhör. Man säger att det är dem som våldtar, dem kommer hit och våldtar "våra" kvinnor. För att på så sätt lätta sitt eget samvete av att tillhöra den grupp som majoriteten av dem som våldtar gör. Problemet är då att man inte tolkar patriarkatet på tillräcklligt djup nivå och ser att det är en ordning som drabbar både kvinnor och män, men på väldigt olika sätt. Det blir en "vi" mot "dem" känsla i form av, vi svenska män mot invandrarna eller ibland till och med vi mot kvinnorna. Men partriarkatet är en samhällstruktur som vi alla människor bidrar till att upprätthålla. Man måste kämpa aktivt med sig själv för att inte hamna i samma mönster. Det finns inget "vi" mot "dem" inom feminism. Det är det alla måste inse, det är inte så att någon är emot alla män. Vi hjälps åt att upprätthålla partriarkatet och vi måste hjälpas åt att bryta ner det. De killarna som skriver de här rasistiska kommentarerna skulle kunna vara män som ser att orsaken till att dessa män frias är att vi har ett skevt rättsväsende som även detta tar an de tendenser som finns i samhället. Det är sorgligt att se att deras enda förklaring till att detta händer, är en rasistisk sådan. En där man antar att de som våldtar är av en annan etnicitet och att det är just därför dem också frias. Vilket, om man tänker efter är en sjuk logik eftersom man som invandrare lär ha det betydligt svårare i en domstol.
 
Att dessa män frias är sjukt och det är också viktigt att kunna förstå orsakerna till det så att vi nästa gång kanske faktiskt lägger skulden där den hör hemma. Hos de som våldtar, självklart oavsett etnicitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0