Rutavdrag för läxhjälp?

Igår gick jag förbi ett antal likadana affischer på min gymnasieskola. "Läxhjälp" står det, och längre ner "gratis"! I december förra året sa man ja till att införa rut avdrag för läxhjälp. Inräknat avdraget, kostar läxhjälpen lite över 200 kronor per timme lite beroende på vilket företag man väljer. Detta är något som långt ifrån alla har råd med.
 
Men rut avdrag för läxhjälp klubbades igenom för ett halvår sen och vi har lugnat ner oss. Rut och rot har blivit en naturlig del av när du tar hem en rörmokare, städhjälp eller någon som hjälper ditt barn med läxorna. Men när jag går förbi affischerna som det står läxhjälp och gratis på, påminns jag om hur fel rutavdrag för läxhjälp är.
 
Vi betalar skatt till vårt samhälle för att finansiera det kollektiva, så som sjukvård och skola. Dessutom ska alla ha samma vård och alla ska ha samma möjligheter till att klara sin utbildning. Det är en av grundpelarna i det svenska samhället. Det vi har kallat för "den svenska modellen", folkhemet eller välfärdsstat. Nu har vi ett statligt finansierat avdrag för att föräldrar som kan betala 200 kronor i timmen ska få läxhjälp till sitt barn. Jag undrar då, vart tog det kollektiva vägen? Vad hände med den svenska modellen, när man nu kan köpa sig till att ens barn har lite bättre förutsättningar i skolan än de vars föräldrar inte har råd? Det finns såklart fortfarande ideela alternativ, det gör det. Som nu, på min gymnasieskola. Läxhjälp av före detta gymnasielärare. Plats: pingstkyrkans ovanvåning. Då säger vissa att man har många alternativ, ideela och komersiella så att det får en så stor bredd som möjligt. Men jag tänker att det är ett bättre alternativ att man istället lägger de kostnader avdraget är för staten, jag har hittat att man tror att det kommer kosta 50 miljoner på tre år, på att anställa fler lärare i skolan, på att bygga in läxhjälp i skolan för alla, lägga pengarna på räknestugor och höja lärares löner. Satsa på att på alla sätt skapa ett samhälle där alla har SAMMA chans till bra utbildning.
 
Läxhjälp hör inte hemma på den komersiella marknaden, kunskap och utbildning ska inte bli till en klassfråga. Men det är så det ser ut idag, vi har en marknadiserad skola där man inte stöttar de läxhjälps alternativ på pingstkyrkans ovanvåning, utan istället de komersiella, som tar 200 kronor i timmen. Vi har ett samhälle där man kan hamna på bra eller dåliga skolor på grund av var man bor eller på grund av om dina föräldrar hjälper dig göra ett medvetet val. Det ska inte finnas dåliga skolor, pengarna ska satsas på det kollektiva så att alla skolor är bra skolor och alla elever oavsett deras föräldrars årsinkomst ska ha chans att få läxhjälp och samma chanser att lyckas som alla andra i deras skolklass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0