Låt Ibbe stanna!

De flesta har nog hört om 18-åriga Abrahim Jabateh "Ibbe" som har bott i Sverige i sex år men nu ska tvångsdeporteras till Liberia. Där väntar ingen anknytning på något sätt, Ibbe har vuxit upp i Sverige, har sin familj och vänner här. Det är ett inhumant besked som tas ifrån migrationsverkets sida.
 
Men jag måste också ännu en gång få ur mig lite tankar om den här individualiserade synen på flyktingpolitik vi har idag. Jag tror på och stöttar alla de som står upp för Ibbe, som startar facebookgrupper och hashtags. Det finns bara ett problem med det här. Det är att man nu jämför det här utvisningsbeskedet med den gruppvåldtäkt där sex killar gick fria. Sex killar som var invandrare, man säger att Ibbe borde få stanna som har "integrerats" och "skött" sig. Ja, så kan man se det. Eller så väljer man att se det som jag gör. Att det ligger en rad politiska beslut bakom som möjliggör att Ibbe får ett utvisningsbesked efter att har rotat sig och upprättat ett liv i Sverige. De politiska besluten måste ändras från grunden, samtidigt som man ser till att Ibbe får stanna. De sex männen som våldtog en flicka har ingenting med Ibbe att göra, de borde ha straffats, självklart. Men det är retoriken kring att de förtjänande att åka och Ibbe inte som är problemet. Jag anser att vi måste ha en reglerad invandring i Sverige, eftersom flyktingar ska få en dräglig levnadsnivå. Men tycker att det är oerhört problematiskt att börja "välja ut" vilka man tycker ska få stanna och vilka som inte får stanna genom att titta på saker som om de sköter sig i skolan, om man följer "svenska traditioner" och liknande. Vilket jag själv sett förekommer när vi på vår ort hade ett utvisningsbesked av en familj som levt i Sverige i flera, flera år.
 
Jag kan inte alla vändningar, regler och lagar som följs idag på migrationsverket. Men det jag tror krävs är en syn på människor som människor och att vi alla ser att jag som född i Sverige inte måste "sköta" mig eller följa några traditioner alls för att få vara kvar i Sverige. Jag ber de fantastiska människorna som står upp för Ibbe att inte adoptera SD.s retorik. Vi behöver vara många som pressar migrationsverket i inhumana beslut. Samtidigt som vi pratar om de politiska beslut som står bakom och gör att utvisningsbesked tar så fruktansvärt lång tid. Sex år är en lång tid, en tid då Ibbe vuxit upp i ett visst land, lärt känna människor här och i Liberia finns ingenting.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0