Det här med att kvinnor tjänar mindre än män i lön år 2013...

Jag har de senaste dagarna hört en hel del dumt gällande saker som rör feminism. Det första var under partiledardebatten, Jimmie Åkesson ska av någon anledning yttra sig i jämställdhetsfrågor. Där han uppenbarligen inte har någon insikt. Åkesson pratar om att anledningen till att kvinnor har lägre lön än män är eftersom man väljer andra arbeten än män och då just de arbeten med lägre lön. Att man löser detta genom att satsa i välfärden. Ja, jag är med dig om att man borde satsa mer i välfärden och sluta skära ner i offentlig sektor. Det är dessutom en viktig feministisk fråga, men Åkesson verkar ha svårt att se mer komplexa anledningar till att kvinnor i hög utsträckning arbetar inom lågavlönade jobb som undersköterska, lärare eller bibliotikarie.
 
Idag hamnade jag i en disskusion med en kille som också hade detta som argument för att feminism är överdrivet och att det visst inte är så att kön är en social konstruktion. För kvinnor väljer ju faktiskt de yrken som man tjänar minst på. Jag besvarade hans argument ganska bra tror jag faktiskt och jag var nöjd med det jag fick fram. Men jag blev inspirerad till att lyssna på en del smarta feminister, deras argument och också lyssna på människor som inte håller med och vilka argument man kan ställas för i framtida debatter. Här snubblade jag över en debatt mellan en kille från FI och Pär Ström.
 
Jimmie Åkesson och Pär Ström verkar tro att kvinnor oavsett samhällets förväntningar gör sina egna val som konsekvent gör de till underordnade män.
 
Nej, riktigt så tror jag inte att det fungerar. Om vi nu håller oss till det här med att kvinnor tjänar mindre i lön än män. 20% mindre är det närmare bestämt. Jag tycker att det är viktigt att se längre än vad Jimmie Åkesson och Pär Ström har gjort. Man kan välja att se att kvinnors företaganden genom hela deras liv ses som mindre betydelsefullt, just eftersom de är kvinnor.
 
Jag ser att samhället förminskar små tjejers lekar, att man liksom på ett ironiskt sätt uppmuntrar tjejer till att leka med dockor och barbies. Det här är mycket svårt att sätta fingret på, men det finns några exempel. BR-kataloger är ett, i dessa är tjejerna söta, snälla och det finns någon liten fin text om en ny docka som kan prata och gå. Sidorna är för övrigt rosa. De blå sidorna är heluppslag där killar trängs framför en ny radiostyrd leksaksbil med målade flammor och här finns en lång beskrivning av denna häftiga, coola nya bil och en lista på alla dess funktioner. Killarna skrattar och boxar varandra på axeln, tjejerna borstar stillsamt håret på en Malibu Stacy. Denna bild leder till att föräldrar uppmuntras att göra skillnad på dessa aktiviteter på grundval av kön. Också bilden av de olika aktiviterna görs skillnad på. De män och killar har för sig ses som viktigare, normen, mer socialt accepterat. Medan tjejen "får hålla på med det där", "jaja de lekar ju alltid med de där barbiesarna, men det har så kul". Aktiviteten som tjejen har valt ofta pågrund av en förväntning av samhället och aldrig pågrund av biologisk skillnad, den förminskas, förlöjligas. Ytterligare ett exempel på detta som gör att det blir lättare att förstå är om man tittar till många typiska amerikanska filmer. Här kan man ofta se en man och en pojke få sin viktiga kvalitetstid, spela baseboll, grilla eller nån sådan där annan sysselsättning som tydligen ska visa den där "manligheten". Killen växer som person i takt med dessa aktiviter för numera kommer hans pappa på hans födelsedag. Samtidigt får hans äldre storasyster rollen som en amerikansk dum brud som bråkar med mamman för att hon inte får gå på fest eller tillräckligt med pengar i fickan och där de hittar varandra på slutet genom att dottern förändrar på sig och man får det tydligt förklarat att det stod galet till med tjejen. Där måste hon göra en personlig resa, medan man såg att sonen och pappans dåliga relation grundade sig i bristande föräldrskap. Dessutom fick pappan creed när han blev en bättre förälder.
 
Allt det här är att göra kvinnor till något avvikande, något som är jobbigt att förstå och någon som kräver en man som stabil punkt. Det Pär Ström och Jimmie Åkesson tror är anledningen till att kvinnor tjänar mindre i lön än män är att skrapa på ytan, att inte kunna se en samhällsstruktur. Jag tror att de kvinnodominerande yrkena har lägre lön just eftersom det är många kvinnor som arbetar där och deras sysselsättning värderas lägre än mäns. Dessutom tror jag också på kön som en social konstruktion och att denna skapar kvinno- och mansdominerande yrken. Att ens kvinnas val ofta baseras på det faktum att man är kvinna och inte individ. För vi måste hela tiden anpassa oss till vad mannen vill, till att mannen vill göra karriärr och nej det är inte bara att lämna den mannen eller ens säga till honom att nu vill jag faktiskt göra det som är viktigt för mig. Strukturen är så djupt rotad i oss att man inte ens alltid ser den och det är också så att många kvinnor också ser strukturen på individnivå där man förtjänar allt det här just pågrund av vem man är. När den enda skillnaden är att du är just kvinna och det är det som är det avvikande, det som inte tillhör normen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0