Det är inte kul...

Det är inte kul. Fatta det nån gång. Det är inte kul när du skriker att det manliga fotbollslaget spelar som ett gäng tjejer när det går dåligt, det är inte roligt att säga kärringstopp, jag ser inget lustigt med att klappa till din kompis på axeln och säga damerna först när han är en man. Det är inte kul. Det är inte kul att som tjej höra att polarna till förloraren i sport eller tv-spel asgarvar när han förlorat "mot en tjej!"Det är inte roligt när du skriker "din jävla fitta", kallar någon hora eller säger att "ja, det var ju grymt. Du är ju tjej så.." Det är inte kul att förminskas, att ens kön blir till ett skällsord bland många unga killar. Det är tydligen något lustigt med att vara tjej överhuvudtaget. "Haha, damerna först". Eller varför säger du det annars? Det är inte ens kul att säga kärringstopp, eller att säga att "du kör som en tjej". Skämt är inte ofarliga! Kanske säger den vanliga medelklass Svensson som också ibland ägnar sig åt att nedvärdera kvinnor (hör och häpna!) att "ja men när du säger det på det viset". Men vadå!? När du säger att "du spelar som en tjej", "din jävla fitta" "damerna först" (i ett opassande sammanhang) eller "kärringstopp" då säger du samtidigt att det är något fel och avvikande att vara tjej. Att tjejer inte kan spela fotboll, att de definitivt inte kan köra bil. Att en fitta och alltså också den som har en fitta är något extremt negativt och att Kallle absolut inte vill vara kvinna. "För det vill man ju inte vara". Skämt är som sagt verkligen inte ofarliga! Bara för att du säger sexitiska eller kvinnohatiska meningar invävda i ett skämt reduceras inte innebörden och dess propagandistiska kraft. Din son hör lika bra vad du säger och din dotter både hör och känner vad du säger. Satir, humor och ironi är ett stark politiskt verktyg. Där kan du få fram det du vill säga på ett bra sätt. Det är när man tror att det du säger inom mediet blir fråntaget sin innebörd som det kan bli riktigt farligt.
 
Speciellt sexism och rasism är något som är vanligt förekommande i vardagliga skämt. Såna du slänger med utan att tänka. Man kan inte säga vad som helst bara det  är förklätt till ett skämt. Du kan inte sätta upp en sexistisk väggmålning på en gymnasieskola eller sätta in avklädda sexistiskt framställda kvinnor i  en fisktidning och komma undan med "det var ju på skoj". Lika lite som dess innebörd reduceras, försvinner innebörden från dina skrikande ord på forbollsplanen. "Ni spelar som tjejer!" Om vi inte slutar att skämta om saker vi inte skulle säga annars så kommer inte de sakerna att förändras. Om vi inte inser att det inte på något sätt, någon gång är kul att dra ett sexistiskt skämt, så kommer vi inte att komma nånstans på vägen. Då kommer "din mamma jobbar inte här" skylten att förevigt vara fastnaglad på din vägg, då kommer det att vara lustigt att vara tjej, då kommer din syster att först och främst vara bra på något "för att vara tjej", förutom matlagning möjligtvis. Men där är hon ju bra eftersom hon är tjej. Aldrig först och främs individ! Då kommer ekot från skolgårdens fotbollsplan alltid vara densamma "ni spelar som tjejer". Det är inte kul, även om du säger det i ett skämt. Det betyder samma sak. Det är det som är själva grejen med att öppna sin mun. Du säger något du vill ha sagt och om du inte behärskar ironi och din mening är att vara sådan så kommer innebörden av dina ord att vara desamma. Även om du säger det i fraser som kanske för dig förlorat sin verkliga innebörd. Det kommer alltid att vara tjejer som hajar till varenda gång du skriker "du spelar som en jävla tjej".
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0