Ung Vänster

Pluggar på om franska revolutionen. Känner igen mig, det är ju det där jag tror på! Jag tror inte på en blodig revolution, jag står för fred. Men det var först senare revolutionen överstred en gräns, först handlade det om människor som vill jämna ut klasskillnader, som måste jämna ut skillnaderna när det feodala samhället gått till sin gräns. Alla människor ska ha samma rättigheter och alla är lika värda. Frihet, jämlikhet och broderskap skreks ut. Det fanns såklart en stor motsägelse i detta, kvinnor nämdes aldrig i deklarationen om mänskliga rättigheter som antogs 1789. Men 1791 kom Mari Gouze och skrev deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter. Deklarationen såg i stort sett likadan ut som den första, fast man hade bytt ut honom till henne och han till hon. Mari avrättades, världen var tyvärr inte redo ännu.
 
Så enkelt är det egentligen, socialism handlar om människors lika rättigheter och värde, om solidaritet och om att bryta ner maktstrukturer. Feminism är en del i socialism men än dock en egen kamp. En kamp där vi går ihop och kämpar för att kvinnan ska vara likvärdig män, att man oberoende av kön ska kunna bli den man vill. Konkreta saker på detta är att kvinnan ska ha lika lön som män, att vi slutar skära ner i offentlig sektor och därmed kvinnodominerande yrken och att man bedriver feministiskt självförsvar i skolan för att kvinnor ska kunna försvara sig både verbalt och fysiskt mot män som utnyttjar sin maktposition i samhället. Men vårt mål är att könen ska vara totalt jämlika, precis som alla människor ska vara. Jag vill betona att feminster inte är några som "hatar" män, den bilden finns allt för ofta hos människor, jag vill också säga att jag vet att ALLA män inte är idioter. så sluta känna er kränkta av feminismen ni män som gör det. Vissa individer är såklart svin. Men många av er är också offer för ett maktstrukturellt samhälle. Precis som tjejer har svårt att bryta mönstret för att de är uppfostrade att vara och tycka på ett visst sätt, har män svårt att bryta mönstret för att de är uppfostrade att vara och tycka på ett visst sätt. Det handlar om att ge och att ta, både män och kvinnor behövs i en feministisk kamp!
 
Så när ALLA människor har rätten att bestämma helt över sitt liv har vi lyckats. När man inte lägger all frihet i vissas händer och vi andra då måste lida för att överklassen ska bli ännu rikare, när vi har ett könsneutralt samhälle, när människor får leva i vilket förhållande de vill och vi inte tillskriver människor egenskaper utan att veta. När vi är samhälle fritt från rasism och orättvisor, vi har lång väg att gå, men då är vi klara!
 
 
Imorgon ska jag vara med på ett bokbord på PS, den kommunala gymnasieskolan i Varberg. Går du där och känner att du håller med om det jag sagt borde du verkligen snacka med oss. Om du inte bor i Varberg, men ändå känner att hallå, jag vill det där, jag skulle vara beredd att kämpa för det. Då ska du gå in på ungvanster.se och fylla i dina personuppgifter för att bli medlem. Första året är det till och med gratis, så du förlorar bokstavligen ingenting på att testa. Var inte rädda för att gå med! Alla vill att ni går med och man behöver inte kunna marxistisk teori eller hålla med om precis exakt allt eller nåt. De djupare kunskaperna kommer eftersom och det är väldigt svårt att hålla med om varenda liten detalj någon säger, då har man inte tänkt själv.
 
 
Just nu bedriver vi en flyktinpolitisk kampanj, för humanare 
flyktingpolitik. Om det hittar du också mer info på hemsidan.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0