Tunaskolans vackra toalettbild!

Jag vill skriva något om Astrid Johansson vars namn cirkulerat i media i någon vecka nu. En 14-årig intelligent, modig tjej som har gjort något så bra! På hennes skola utanför toaletterna såg det ut såhär:
 

Jag blir bara mer och mer förbannad och orolig över att den här bilden har målats inuti en högstadieskola. Att de här skeva könsrollerna och den sexism den gestaltar är något som rektorn för skolan tycker är "kul". Killar utmålas som förövare och tjejer som offer, den rättfärdigar sexuella trakasserier och är på samma gång heteronormativ och rent av homofob. För såhär går det till, såhär fungerar det. En tjej och en kille, killen har rätt att titta på tjejen i alla vinklar och på alla platser, för det ligger ju i den manliga kulturen. Tjejen däremot skulle ju kanske inte riktigt gått i så kort kjol som hon faktiskt har på toalettmålningen, för då kanske männen skulle kunnat hejda sig och då har ju männen gjort något bra. Eller? De har ju gått emot sin natur och borde belönas! Jag är övertygad om att många högstadielever tycker att bilden är rolig, precis som skolan säger. Men det gör ju inte det till okej. Den här skolan har betett sig så fruktansvärt illa och man tycker att någon borde funderat på vad för sjuka normer som upprätthålls genom denna målning. Astrid Johansson som var den som påbörjade kritik mot målningen frågade sig om det skulle vara ett dugg roligt om det var tvärtom. Om tjejen var den som tittade och killen den som blev tittad på. En otroligt smart frågeställning och svaret är troligtvis "nej". Så det fanns självklart Astrid Johansson som reagerade på målningen och jag säger inte att alla högstadielever tycker att denna är rolig, men allt för många gör nog det och det gör det ju hela bara ännu mer problematiskt. Nu borde Tunaskolan och alla andra skolor för den delen gå ut till sina elever och prata om de könsroller och den sexism som finns i samhället. Så att fler blir medvetna, kan se strukturer i samhälle och motarbeta det. Tur att det finns sådana som Astrid Johansson i alla fall det peppar ju en lite i att fortsätta stå upp för sina värderingar!
 
Ett oslagbart brev till rektorn på Tunaskolan HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0