The Perks Of Being A Wallflower

"“I really think that everyone should have watercolors, magnetic poetry, and a harmonica.”". Boken som innehåller den här repliken är "The Perks Of Being A Wallflower", något klyschigt: JA, något banalt: JA, men ändå så vackert och så sant. Att läsa boken var en upplevelse, ja precis, en upplevelse. Inte bara en bok som vilken somhelst och ibland var den smärtsamt nära mig. Påminde mig om saker som jag funderat över och om saker jag inte funderat över och framförallt att jag inte borde fundera på något av detta överhuvudtaget. För det är just det som Michael försöker göra, sluta att fundera och tänka över allting precis hela tiden och istället "delta" som han kallar det. Det där kändes så otroligt sant, det där med att delta istället för att tänka och plötsligt grät jag till boken för jag vet att vi alla gör så ofta. Glömmer bort att delta i livet och istället tänker vi över livet, vilka vi själva är och vika vi ska bli. Jag undrar varför det där med att enbart leva det liv och den stund som man har just då ska vara så svårt. Men samtidigt vill jag inte att någon ska ta ifrån mig mina drömmar eller min ovisshet och nyfikenhet för framtiden. Jag antar att det precis som allt annat måste balanseras upp noga och ibland mätas mot varandra, för ibland tror jag att det ena utesluter det andra. När du har en sån där riktigt, riktigt fin kväll är de oftast just så fina för att du bara släppt taget och låtit allting vara som det är och kanske framförallt låtit dig själv vara den du är.
 
Relationer till andra människor behandlas också på ett omsurgsfullt och tänkvärt sätt i boken. När karaktärerna tvingas lämna varandra, tänker jag på när jag tvingas lämna de som betyder allra mest och jag antar att det är det som är det viktiga med böcker. Att en historia berättas, som du njuter av att läsa, men som du också kan sätta in i ditt eget liv. Stephen Chobsky lyckas samtala till mig genom Michaels röst. Boken är skriven helt i brevform, mottagaren vet du aldrig vem det är och det gör att just du som läser känner dig som mottagaren, det och att Chobsky verkligen lyckas gestalta en utveckling hos en ung pojke genom brev som han skriver, som person men också rent språkligt är stora anledningar till att boken är så bra. En gång säger Michaels engelska lärare till honom att vara ett filter och inte en svamp när han läser böcker, jag är defenitivt en svamp. Som nu, jag hyllar den här boken, jag tror inte att den passar in under min kategori "recensioner" för jag är inte kritisk på något sätt. Men det är jag knappt till några böcker eller filmer jag skriver om här, men just jag känner mig inte speciellt inspirerad att skriva då. Jag vill samla fina saker här till er, fina böcker, filmer och musik. Önskar nu efteråt att jag läst den här boken på engelska, känns som att det är en sån bok som borde läsa på orginalspråket, men helt underbar så som jag läste den också och jag hoppas att ni läser den och tycker att den var lika fin som jag. Men å andra sidan är jag definitivt en svamp och det skadar nog inte att vara mer av ett filter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0