Om: Torka aldrig tårar utan handskar

Igår började Jonas Gardells nya bok "torka aldrig tårar utan handskar" att sändas som miniserie. Jag har tyvärr fortfarande inte läst boken, har annat att läsa och idag köpte jag ändå en ny bok och det var så enormt längesedan. En bok som kommer ligga i bokhyllan oläst ett tag, men där väntar den bra på att bli läst. "Torka aldrig tårar utan handskar", Jonas Gardell tar upp gayvärlden under 80-talet, visar den fruktansvärda sjukdomen AIDS som börjar spridas bland homosexuella män och många i omvärlden ser detta som "guds straff" och en replik i serien lyder "ja, det är väl allt man kan förvänta sig, när de ägnar sig åt något sådant skamligt", behöver jag säga att jag tycker att detta är en otroligt viktig skildring som Gardell gjort. AIDS är något som många gånger tystas ner och själv vet jag inte särskilt mycket om det egentligen. Boken kan jag ju inte uttala mig om än då, men det känns på serien att det är den fantastiska Jonas Gardell som är lite av min guru, när det kommer till skrivande som har lagt grund för denna serie och jag längtar till jag får stunder med boken alldeles för mig själv, att det dessutom kommer tre böcker gör ju det hela ännu bättre.
 
Jag känner på mig att jag kommer få gråta en hel del till de två kommande avsnitten som ska sändas och ni borde gråta med mig, för människor vars öde vi inte tillräckligt uppmärksammat. Vi behöver bli påminda och framförallt lära oss att inte blunda. Men än så länge ler jag till serien och åt den kärlek som utspelar sig på tv-skärmen, jag  blir så berörd och tycker att det är så fint med den kärlek som visas, jag insåg att jag reagerar och myser mer åt den fina kärlek som tog plats igår mellan två män, mer än när jag ser ett heterosexuellt par skildras på tv och kände mig lite dum, vadå det är väl precis samma sak och jag hatar när som jag upplevt det unga tjejer säger saker som att "bögar är så söta". Men jag insåg att det handlar inte om något sådant, det är väl inte så konstigt, jag exponeras varje dag för hundratals bilder med en man och kvinna som ett par. Vårt samhälle idag är extremt heteronormativt och jag har blivit så van vid att se löjligt snygga killar vara tillsammans med löjligt snygga tjejer och nu ser jag då löjligt snygga killar vara tillsammans med varandra. Nej, skoja, men lite så är det väl, "för man kan ju inte släppa in fula människor i tv". Men i alla fall, jag är inte lika "van" vid att se ett homosexuellt förhållande och det blir mer speciellt och man påminns lite om att kärlek är så otroligt fint, så när det är jag som ser det reagerar ju jag positivt eller ibland inte alls såklart. Men tänk de mer trångsynta människorna som inte heller exponeras för överdrivet mycket media där man skildrar homosexuella par som något i vardagen. Där blir det en negativ effekt, men ingen reagerar när de ser ett heterosexuellt par. Så bara vi gör tillräckligt mycket film, böcker tv och reklam där vi skildrar gay par som inte uppmärksammas just för att de är homosexuella, utan för de som vilka somhelst så är jag helt övertygad om att det till slut kommer lugna ner sig och normaliseras. De kan ta ett tag och vi kommer behöva kämpa, men det går!
 
Lite sent och kanske lite förvirrat på vissa ställen, men jag tror ni förstår! ;)
 
Ha det bra /Bella
 
Jonas Gardell och Mark Leveengood
 

Kommentarer
Postat av: Camilla

Du skriver så bra. Stolt :)

Svar: Tack Camilla! :D
Isabella Linderoth

2012-10-10 @ 07:28:59
Postat av: Sofia

Åhh håller med dig! Tyckte den va otroligt vacker. Kommer verkligen behöva näsdukarna t nästa gång

Svar: Ja, åh, hade varit så underbart att kunna se den tillsammans med dig och Alice. Perfekta människorna för det, men vi får snacka om den efteråt ;)
Isabella Linderoth

2012-10-10 @ 21:04:27
Postat av: Isabelle

Åh håller verkligen med om att serien är fantastisk och Jonas Gardell är grym.
Och tack så himla jättemycket för dina fina ord på min blogg. De värmde verkligen mitt hjärta i höstkylan!

2012-10-11 @ 17:36:49
URL: http://barfotajuni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0