Hungerspelen

Jag har läst den omtalade boken ”hungerspelen” och börjat på den andra i trilogin, ”fatta eld.” Dessa har det senaste året, sen filmen hungerspelen släpptes, jämförts ett antal gånger med Stephanie Meyers böcker ”the twilight saga.” På baksidan högst upp står ett citat ifrån Stephanie ”Hungerspelen är fantastisk.” Jag ser det endast som okunskap ifrån vuxenvärlden att jämföra dessa två helt skilda författare och bokserier. Hungerspelen är i grunden en mycket politisk framtidsskildring där ett kärleks triangeldrama ligger som en parallellhandling . Det är väl just det triangeldramat plus det faktum att Suzanne Collins (hungerspelens författare) använder sig av ett väldigt simpelt språk. Som människor har uppfattat och jämfört med Twilight.

Jag har väl egentligen ingen direkt rätt att klanka ner på Twilight eftersom jag själv har haft en period då jag läste och avgudade dessa böcker, men jag läste om den första boken på engelska för ett tag sen och trots att engelska inte är mitt modersmål och att jag inte är överdrivet duktig på det så kunde jag uppfatta att boken verkligen inte var bra skriven. Inte bara att Stephanie Meyer som de i skolan skulle sagt ”använder sig av ett vardagligt språk.” Utan en del var dåligt skrivet! Eftersom jag inte längre tycker att handlingen är speciellt intressant och att språket är haltande och intetsägande slutade jag läsa när jag kommit halvvägs.

 

Det är här hungerspelen kommer in, den har till skillnad ifrån Twilight tagit upp och fångat en intressant historia. En framtidsskildring utan monster, vampyrer eller rymdvarelser. Nej, en skildring av framtiden där regimen genom manipulation och fruktansvärda ”hungerspel”, vilka skulle kunna liknas vid gladiatorspelen i antikens Rom, har tagit kontroll över befolkningen. Vilka de delat in i olika distrikt, där vi tydligt kan se klasskillnader, så som våra I- och U länder idag. Alltså kan också ”hungerspelen” ses som svidande kritik emot det samhälle vi har redan idag.

Det känns som om ”hungerspelen” i främsta hand är riktad till en ganska ung målgrupp, även om jag och flera andra kan tycka om den även som äldre.

 

Jag är trött på de många vuxnas patetiska kategorisering av ”ungdomar” och vad de tycker om, jämförandet mellan Twilight och hungerspelen tycker jag var ännu ett sådant. Eftersom detta var en bok som faktiskt många yngre som inte vanligtvis läser uppskattade måste den naturligtvis jämföras med Twilight. Jag tycker att hungerspelen var ett bra initiativ ifrån Suzanne Collins, att införa en bra bok för en ung målgrupp. Så att tolvåringarna idag faktiskt inte bara fastnar för Twilight utan får i sig något av en aning högre kvalité, där det finns en politisk vinkling  som de kan behöva se.

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0