Ps musikalen

Idag har jag sett ps musikalen. En musikal som sätts upp varje år i Varberg. Skådespelarna och sångarna är elever från gymnasieskolan pederskrivare. Men detta är ingen typisk skolteater, verkligen inte! Många av de som är med går estet linjen, teater eller musik. Så självklart är de duktiga, andra får också vara med. Eller ja, komma på audition. Ja, det är först två riktigt hårda auditions. Den första går ändå rätt många går vidare från. Då får de komma till nästa. Där de ska sjunga en låt som valts ut av juryn från det årets musikal och beroende på vad för "färdigheter" som krävs till just den uppsättningen testas teater eller dans, eller både och. Sen väljs de som är bäst och passar bäst för rollerna och ensemble ut. I år var det Jesus Christ superstar, som dessa verkligen otroligt duktiga människorna, både regisörerna, skådespelarna och orkestern satte upp. Musikalen var verkligen som alltid jättebra och hur de lyckas fängsla en vid en nästan tre timmar lång musikal utan ett enda icke sjunget ord är verkligen skickligt. Detta är samma musikal som jag ska se i Stockholm i maj, med Ola Salo i huvudrollen som Jesus. Kännner på mig att det kommer bli riktigt mäktigt.

Resultatet av min "kreativa dag" :)


Kreativ dag

Idag har jag bestämt mig för att ha en så kallad  "kreativ dag" får se om jag kommer göra allt, men det är tre kreativa saker jag vill göra idag. Nu när jag skriver det här får jag ju lite press på mig att faktiskt göra det också ;)

1. Göra ett fotokollage, som ska bli framsida till min almanacka.

2. Måla en akvarell

3. skriva klart min novell (som har tagit hundra år)

Ja, vi får se om jag kommer fullfölja allt detta. Updaterar under dagen. Ha det bra sålänge/ Bella


Låtanalys av Fast Car

Jag skrev för ett tag sen att jag skulle skriva en analys av låten "fast car" av Tracy Chapman. Nu är jag klar, blev nöjd med texten, men imorgon ska jag göra detta muntligt. Tycker verkligen inte om att göra sånt, prata muntligt inför klassen. Men, men det kommer nog gå bra. Oftast stressar jag upp mig innan också är det inte ens så farligt nät jag väl står där. Såhär blev det, jag lägger upp låttexten också först. Så blir det lite lättare att förstå min flummiga text ;)

You got a fast car
And I want a ticket to go anywhere
Maybe we make a deal
Maybe together we can get somewhere
Anyplace is better
Starting from zero got nothing to lose
Maybe we'll make something
But me myself I got nothing to prove

You got a fast car
And I got a plan to get us out of here
I been working at the convenience store
Managed to save just a little bit of money
We won't have to drive too far
Just 'cross the border and into the city
You and I can both get jobs
And finally see what it means to be living

You see my old man's got a problem
He live with the bottle that's the way it is
He says his body's too old for working
I say his body's too young to look like his
My mama went off and left him
She wanted more from life than he could give
I said somebody's got to take care of him
So I quit school and that's what I did

You got a fast car
But is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
We leave tonight or live and die this way

I remember we were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone

You got a fast car
And we go cruising to entertain ourselves
You still ain't got a job
And I work in a market as a checkout girl
I know things will get better
You'll find work and I'll get promoted
We'll move out of the shelter
Buy a big house and live in the suburbs

You got a fast car
And I got a job that pays all our bills
You stay out drinking late at the bar
See more of your friends than you do of your kids
I'd always hoped for better
Thought maybe together you and me would find it
I got no plans I ain't going nowhere
So take your fast car and keep on driving

You got a fast car
But is it fast enough so you can fly away
You gotta make a decision
You leave tonight or live and die this way


Jag anser att man egentligen inte kan analysera en låt och rent kategoriskt säga vad den faktiskt handlar om. Men jag kan utifrån mina egna erfarenheter och mitt liv tolka den här låten. Jag ser texten som en uppgörelse med sitt förflutna, längtan efter frihet och  den lusten och undran som jag tror att alla har någon gång, att bara sätta sig i en bil, låta farten föra en framåt och vänta och se vart man skulle komma, vilka man skulle möta och vem man skulle bli.


Jag anser heller inte att detta är en ren kärlekshistoria utan snarare en människas tankebana om vad som faktiskt skulle kunna hända om hon vågar bryta upp från sitt liv som inte blev som man tänkt sig. Den inledande meningen tycker jag säger mycket. “You got a fast car and I want a ticket to anyhwere.” Bilen är här en metafor för möjligheten och biljetten som går vartsomhelst, symboliserar viljan. Viljan att åka någonstans, bara bort.
Tracy Chapman beskriver ett trasigt hem där mamman har stuckit och hur barnet som blev kvarlämnat tvingats sluta skolan för att ta hand om sin alkoholiserade pappa. Den här uppgörelsen som jag ser det sker inuti en besviken människas fantasi, blir ändå till något mer. Ett första steg mot att faktiskt ge sig av på riktigt. När personen föreställer sig hur det skulle vara är det först underbart och oproblematiskt . Personens lyckligaste stunder är i rafrängen, när det känns som om hennes förflutna ligger bakom henne och hennes framtid framför henne, hur hon bara kan låta farten föra henne till nya platser och hennes drömmar.
Jag tänker att hela refrängen är en symbol för hennes lyckliga stunder i hennes verkliga liv och att det sen kopplas till hennes dröm att ge sig av.

Men efter den här optimistiska känslan hon har, hur hon om hon ger sig av skulle kunna bli lyckligare sker det en vändning. Jag skulle kunna tolka denna låten bokstavligt, att personen faktiskt ger sig av med sin kärlek, hur de startar ett nytt liv och hur de ändå blir olyckliga. Men jag har ju valt att inte göra det så istället ser jag sista versen, där det beskrivs hur personen i hennes fantasi startat upp ett nytt liv, men att denna andra person. hennes kärlek inte visar sig vara så underbar, som en metafor för hennes egen rädsla. Rädslan för det okända och att bli ensam. När tracy Chapman vänder de allra sista raderna till att tala om en person när hon innan talat om sig själv och någon mer. ser jag som att hon överger tanken att faktiskt fysiskt åka iväg. Men jag vill ändå se det som om låten inte är helt igenom tragisk att den inte visar hur hon liksom bara finner sig i sitt öde. Utan att något har hänt henne, att hon faktiskt har fått den nystart hon önskar, men bara på samma plats. Bara genom att inse att både möjligheten och viljan finns där.

Genom hela låten har Tracy Chapman utelämnat könen på de två personerna com stått i centrum. Jag ser ändå “huvudpersonen” som en kvinna eftersom det är en kvinna som skrivit låten. Men Tracy Chapman har kommit ut med att hon haft ett lesbiskt förhållande och kanske är det då mycket medvetet av henne att låta könen förbli okända och oviktiga.

En fin tanke

Idag när jag gick emot busshållplatsen efter skolan, var det något som fångade min blick. Ett snölandskap, åkern utmed vägen hade förvandlats till mitt alldeles egna förtrollade Narnia. När jag tittade ut över den vita marken och den blå himlen, som möttes vid en horisont, (undra vad som där bakom, vad finns bortom det vi ser), så etsade sig en mening fast i min hjärna "att dö är att resa en smula, från grenen till fasta marken" från en dikt vi läst med svenskan för några veckor sen. Jag kan inte förklara varför, men där var den och tanken som följde kunde jag heller inte styra över. Men det gör inget, det var en fin tanke. Jag tänkte på att tid går, hela tiden. Det låter så fullständigt uppenbart, men om du tänker efter. Idag är det den 23 Januari 2012, den dagen kommer du aldrig någonsin att upleva igen, ingen kommer någonsin att uppleva den igen. Fascinerande. Det var den sista 23 Januari jag någonsin går i Väröbackaskolan och den sista 23 Januari som min syster bor hemma och den sista 23 Januari jag är femton år. Läskigt, nej inte egentligen, tid är en lag vi inte kan styra över. Vi kan bara göra något med den vi fått. "Att dö är att resa en smula, från grenen till fasta marken."
Bild från: Weheartit.com

.

Det här porträttet på mig och min syster är fortfarande inte färdigt, men jag lägger ändå upp det som det är. Eftersom detta mest var en övning och jag nog kommer att "vila" från detta ett tag och börja på ett nytt projekt.
Porträtt in progress


Nu har jag ritat några timmar och det är lååångt ifrån färdigt och blev inte jättebra, men vi får se, kul var det och den kan ändå kanske bli ganska bra om jag jobbar mer med den, det är svårt att se än tycker jag. Nu kommer jag inte blogga något i helgen, inte imorgon heller eftersom jag ska iväg :( Men vi ses nästa vecka :P Förresten nån som kan gissa vilka bilden föreställer eller iallafal en av dem. ;)
Ha det bra/ Bella

Rom <3

Åh vad jag längtar, på sportlovet kommer jag och pappa att åka till Rom i några dagar. Det är helt sjukt när jag tänker på det, jag ska få åka till Rom, se denna stad man hört så mycket vackert om, uppleva denna helt främmande kultur, äta massa god italiensk mat ;) och se colusseum och peterskyrkan. Nu när jag skriver detta, längtar jag ännu mer :-) Ha det bra/ Bella


Tisdag 17/1-12

Förlåt igen för dålig uppdatering, men när man inte hinner riktigt, så är det inte kul och är det inte kul just då, ska man heller inte blogga. Då blir det inte inte kul för er att läsa. Tänkte egentligen bara säga att allt är bra och att jag nu sätter mig och ritar, inte så ofta det blir av på vardagar, men försöker självklart, som ni antagligen har märkt göra det så fort jag hinner och har lust ;) Hopas på att jag gör färdigt något idag så att jag kan visa er senare.
Ha det bra/Bella

Tracy Chapman

Idag har jag spelat bowlingmatch, vi vann! :D Men nu sitter jag och pluggar, skriver en text på engelska om Tracy Chapman och ska sen göra en analys av hennes låt "fast car." Tracy chapman är en cool artist som skriver både viktiga och betydelsefulla texter, men jag börjar redan bli lite trött på att läsa på wikipedia om hennes liv, analysen sen tycker jag blir roligare.

Fredagsmys

Sitter i köket och lyssnar på musik, just nu "Laleh", här står också min mamma och lillebror och bakar. Jag vet att jag inte behöver plugga något idag, jag vet att det är fredag, jag vet att jag får sova länge imorgon, jag vet att jag har en hel helg framför mig, jag vet att imorgon ska jag till stan, jag ska också på invigning på varbergs bibliotek som byggts om, jag vet att jag ska spela match på söndag.
Det jag inte vet, får komma som det kommer och det är det som är så underbart med helger, man kan bara släppa allt. Med detta vill jag önska er en riktigt bra helg och  uppmanna alla att bara släppa allt och inte känna att ni har några plikter denna helg som ligger framför oss. Och som vanligt, ha det bra/Bella

Nawals hemlighet

Som jag lovade igår kommer nu en "recension" på filmen "Nawals hemlighet."
När jag sett färdigt den här filmen mådde jag verkligen psykist dåligt, denna känslan övergick så smånigom till känslan av att vara otroligt lyckligt lottad i livet. Filmen berörde mig på alla plan och jag hade svårt att greppa att människor i verkligheten lever i denna misär, denna fattigdom och våldsamhet som finns överallt i värden. På ett mycket skickligt sätt där vi får följa med till mellanöstern i två olika berättelser i skilda tider som kopplas samman berättas historien om två syskon, ett tvillingpar som genom två brev som testamenterats till de efter sin mammas död ger sig av till mellanöstern, till Libanon som är deras mammas hemstad, för att finna sina rötter och den hemlighet som de alltid kännt på sig funnits där, att mamman dolt något genom hela deras liv. Parallellt med detta får man också följa deras mamma och hennes otroliga och djupt berörande resa och flykt för att finna den son som tagits ifrån henne.

Den här filmen borde ses av alla samtidigt som jag inte är helt säker på att jag borde tipsa om den eftersom du kommer att må så dåligt av den. Men jag skulle ändå säga att det är värt det och att det är en mycket viktig film. Ofta i filmer skildras någon av de båda sidor som "god" och den andra som "ond", eller i alla fall den som ställt till det, som orsaken till alla problem. Fastän att det berättas om krik och konflikter som är så mycket mer komplicerat än så, i den här filmen skildras konflikten mellan kristna och muslimer på ett mycket bra sätt, då du får ett mycket objektivt och korrekt intryck om hur det faktiskt var under inbördeskriget i Libanon på 1970-talet, det förblir onämnt genom hela filmen att det faktiskt utspelar sig i just Libanon men flera aspekter talar för detta och jag drar slutsatsen att det inbördeskrig som äger rum någonstans i mellanöstern ungefär under 70-talet måste vara det libanesiska.

Denna film om en familjetragedi är fruktansvärd och fruktansvärt bra, musiken, skådespeleriet, manuset. Allt stämmer och blir helt perfekt. Tycker du om att se riktigt, riktigt bra film och film som du inte nödvändigtvis måste bli glad av, se "Nawals hemlighet!"


10 januari 2012

Nu har skolan börjat,  känns ändå rätt skönt med vardag. Men samtidigt vet jag att jag kommer att ha så mycket att göra att mitt kreativa arbete kommer att bli lidande, men det gäller att ta vara på den tiden man har och nu i början är det inte speciellt mycket i skolan, så jag lovar att imorgon kommer jag att skriva en filmrecension om en filmen "Nawals hemlighet" som jag såg under lovet och tyckte var helt otrolig film. Ha det bra så länge/Bella

Work in progress

Nu har jag målat nån timme och än ser man knappt vad detta ska bli, ni kan ju ha kul med att försöka gissa ;) Ska fortsätta en stund till så får vi se om jag blir klar ikväll och kan visa er. Hoppas alla har haft ett jättebra jullov, för min del är det slut imorgon. Hmpf suck. Ha det bra/BellaBlombukett i akvarell

Ingen direkt intressant bild, vet om detta. Men idag var det träning med akvarell jag eftersträvade, pappa har haft lite lektion gav mig ett motiv också målade jag och fick feedback efteråt. Mycket roligt! :)Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min blogg

RSS 2.0