Åsikter och inspiration hämtad från storbloggaren Kan Dee

...Är det okej/rätt att plastikoperera sig? Är det okej/rätt att tycka att någon som är jätte smal är vacker? Vi alla vet att det ligger mycket press på att se så snygg ut hela tiden. Men vad definierar vad som är snyggt egentligen? Och är det inte en jäkla massa press på hur man ska vara rent invändigt också? Man ska vara duktig och felfri? Men vad är felfri? Vad är rätt och vad är fel? Grundar rätt och fel i vad man själv tycker? Och är ens egna åsikter kanske ändå bara inpräntade av samhällets? Vet vi ens vad vi själva tycker längre?

De här orden skrev Kan Dee på sin blogg, nästan alla av er vet säkert vem Kan Dee är. Men hon driver en enormt stor konstblogg och har ett eget klädmärke som blivit väldigt populärt. Men det jag ville skriva om var det jag fick inspiraion om, från hennes inlägg om skönhet och att skönhet blivit ett mycket känsligt ämne där vi inte tillåter kommentarer allt för ofta. Jag håller inte med henne på alla punkter, men jag fastnade verkligen för inlägget och speciellt för detta sista stycke. Jag förstår vad hon menar med att vi faktiskt har gjort det till för stor sak av att utseendet inte ska spela någon roll och självklart ska det inte det. Självklart är det ens inre som räknas, men att gå från det till att det inte är okej att tycka att någon är vacker som är jättesmal och har allt det som det ideal vårt samhälle genom reklam och annan media skriker ut åt oss. Det viktiga är att vi kritiskt granskar den bilden, att vi inser att människor inte ser ut som de gör på de bilderna i verkligheten och att det inte är något fel på oss bara för att vi inte ser ut som just den personen.


Kan Dee frågar också om det är okej/rätt att plastikoperera sig och jag anser att nej, det är inte något jag tycker är en "bra idé" men kan jag säga till folk vad de ska göra, nej det kan jag inte. Jag kan bara tycka och att plastikoperera sig, (om man inte varit med om en svår olycka o.s.v då är detta helt problemfritt,) är för mig en onödig sak överklassen har råd att utföra som bara förstärker bilden av att "du inte duger som du är." Vi kan till och med dra det så långt att jag säger att, vad skulle vi kunna göra för de pengarna istället, det skulle kanske kunna hjäpa människor i fattigdom och svält. Bidra med något som faktiskt betyder något.

Den allra sista meningen: Är ens egna åsikter kanske ändå bara inpräntade av samhällets. Var verkligen träffsäker, vet vi vad vi själva tycker eller ska vi bara tycka något och då gör vi det. Jag kan inte svara på dessa frågor, det kan nog ingen. Men vissa saker, vi kan ta ett så simpelt exempel som smalhet. Vem har bestämt att det är "fult" att vara tjock och "fint" att vara smal. Om vi verkligen tänker efter, släpper allt det som vi lärt oss om detta och hört genom hela våra liv och verkligen funderar över, varför är det så? Varför spelar storleken någon roll överhvudtaget. Vi hade lika gärna kunnat vända på det så att det ansågs "fint" att vara tjock och "fult" att vara smal. Jag säger inte att alla tycker såhär, men generellt så ger samhället oss den bilden. Bestämer vad som är fint och inte, hur vi ska vara. Samhället delar också på könen redan i spädbarns ålder, med en rosa namnskylt på barnvagnen till en tjej och en blå till en kille. I femårsålder när ett barn ramlar, samma situation för både kille och tjej skulle många, inte alla, men för många skulle om detta var en tjej, ge en kram, plåster och orden "min stackars flicka." Om samma sak hänt en kille skulle många föräldrar undermedvetet tror jag istället bara yttrat orden "äsch, det var väl inget. Upp med dig igen." Det är ju då inte konstigt att det blir mönster om hur killar respektive tjejer ska vara i samhället och hur de betraktas. Men jag tror att vi är påväg mot en revolution inom detta, önskar att det är så.


Kommentarer
Postat av: - emma silverbratt

Hej! vilken fin blogg! Jag har precis börjat blogga, släng gärna in en kommentar vad du tycker! Kram! :)

2012-02-17 @ 14:40:36
URL: http://emmasilverbratt.blogg.se/
Postat av: Isabella (tinkerbella.blogg.se)

Svar: Visst gör det :D blir nog riktigt bra det här :)

2012-02-17 @ 18:03:51
URL: http://tinkerbella.blogg.se/
Postat av: eellen

du är en klok flicka du, länka mig på din blogg bella, jag har läänkat dig ;D

2012-02-18 @ 01:11:33
URL: http://ellenlindman.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag skriver om feminism och socialism. Målar tavlor när jag har lust, älskar litteratur och drömmer om att bli författare och konstnär på samma gång.
Välkommen till min bloggRSS 2.0